TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

Ormanlar; iklimi düzenleme, su üretimi, sel, çığ ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında anahtar role sahip.

Bu bilinçle çalışmalarımızı yürütürken, başlattığımız “Orman Yangınları Farkındalık Projesi” ile 2022 yılı yaz aylarında, geçmişte yaşanan yangınlardan dersler çıkarılmasını ve kamuoyunda orman yangınlarını önlemeye yönelik bilinç oluşturulmasını hedefledik. 

Bu sene, projenin 2. yılında ise Türkiye’deki orman yangınlarının çok büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğu gerçeğinden hareketle, yangınların daha çok yaşandığı yaz aylarında insanların ihmal ve dikkatsizliklerinden kaynaklanan orman yangınlarının önüne geçmek için farkındalığın artırılmasını hedefliyoruz.

YANGINLARDA İNSAN KAYNAKLI TAHRİBİN ETKİSİ BÜYÜK

2021 yılı yaz aylarında yaşanan ve afet boyutuna dönüşen orman yangınları Türkiye gündeminin temel konularından birini oluşturmuştu. Türkiye tarihinin en büyük orman yangını felaketlerini oluşturan yangınlarda resmi verilere göre 133 bin hektar orman, 26 bin hektar tarım alanı yandı. 9 kişi ve milyonlarca canlı hayatını kaybetti. Türkiye doğası ve yangın bölgelerindeki yaşam ağır yara aldı.

Ülkemizde, son 25 yıldaki orman yangınlarının çıkış sebebinin % 12’sinin doğal, %88'sinin ise kasıt, ihmal ve kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması yangınlarda insan etkisinin büyük olduğunu kanıtlıyor. Orman yangın istatistikleri göstermektedir ki; her yıl çıkan orman yangınları doğrusal olarak artıyor. 2000-2010 yıllarında yılda ortalama yaklaşık 2.000 orman yangını çıkarken, 2010 yılından günümüze bu sayı %28 artarak 2.600’ü aştı. Bu artış da hiç şüphesiz yangın sezonunda orman-insan etkileşiminin artıyor olmasından kaynaklanıyor. Orman varlıklarımızın %60’ı yangın riskinin en yüksek olduğu yerlerde yer alıyor. Bu durum da ülkemiz için hayati olan ormanların korunması adına yangınlara karşı çok dikkatli olmamız gerekiyor.

UNUTMAYALIM;

  • Ormana ya da ormana yakın alana atılan bir izmarit, çevresindeki otları ve bitkileri yakmaya başlayabilir.
  • İyi söndürülmemiş bir mangal ateşi, rüzgarın etkisiyle tekrar tutuşabilir.
  • Ormana atılan bir cam şişe ya da benzer özelliklerdeki bir atık, güneş ışınlarının mercek etkisi ile ateş oluşturabilir.
  • Anız yakımları orman sınırına yakın alanlarda yapıldığında, bir orman yangınına dönüşebilir.


BU SEBEPLE;

  • Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş yakılmamalı.
  • Ormanlarda izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı.
  • Yakılan piknik ateşlerinin tamamen söndürüldüğünden emin olunmalı.
  • Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı.
  • Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına, ormana yakın alanlara sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı.
  • Anız yakmaktan vazgeçilmeli.
  • Yangın riski görülen durumlarda ise hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı.

TEMA Vakfı olarak küçük ihmallerin felaket getirdiğini hatırlatıyor, havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı tüm halkımızı dikkat göstermeye çağırıyoruz.

Proje Filmlerimiz - 2023

Proje Filmlerimiz - 2022