Ağaç Kardeşliği Projesi; 2016-2023 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle uygulanmıştır. Proje, yardımseverlik koşusu yapan gönüllü koşucuların desteğiyle hayata geçirilen bir doğa eğitim projesidir.
Proje ile ilkokula giden çocukların doğayla ilgili deneyimsel tecrübelerini artırmaları; ekosistem, endemik bitki, biyolojik çeşitlilik gibi kavramları tanımaları ve tohum yetiştirme sürecini gözlemlemeleri ve "Orman Ekosistemi ve Biyolojik Çeşitlilik" konusunda farkındalık kazanmaları amaçlanmıştır. Aynı zamanda oluşturulan Hayrettin Karaca Ağaç Kardeşliği Hatıra Ormanı ile erozyonla mücadeleye katkı sunulması hedeflenmiştir.
Proje kapsamında doğadaki ilişkiler, orman ekosistemi, tohum yetiştirme ve gözlemleme, biyolojik çeşitlilik ve endemik bitkiler ile ilgili farkındalık yaratmak üzere ilkokul çocuklarına yönelik eğitim içeriği ve malzemeleri geliştirilmiştir.
Afiş, sunum, gözlem defteri, gözlem kutusu, yaprak çarkı ve ağaç kartları gibi eğitici materyaller içeren ve ilkokul seviyesindeki çocuklara özel hazırlanan kısa süreli etkinliklerle uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca proje ile çocukların kendi yörelerine özgü tohumlardan kendi fidanlarını yetiştirmeleri sağlanarak bitki yetiştirme sürecini deneyimleyebilmeleri amaçlanmıştır.
Proje kapsamında 8 yılda Türkiye’nin 81 ilindeki yaklaşık 54.500 çocuğa ulaşılmıştır. 2016 ve 2018 yılında Çanakkale Biga’da, 2017 yılında Balıkesir Bandırma’da, 2019 ve 2020’de Edirne’de, 2021 yılında Eskişehir’de, 2022 yılında Sivas’ta ve 2023 yılında Kırklareli Celaliye’de olmak üzere 8 hatıra ormanı oluşturulmuştur. Yaklaşık 54.500’ü çocukların proje kapsamında kendi yetiştirdikleri fidanlar olmak üzere oluşturulan 8 hatıra ormanındaki fidanlar ile birlikte toplamda 109.000’e yakın fidan toprakla buluşmuştur. Ağaç Kardeşliği Projesi için yardımseverlik koşusu yaparak, iyilik peşinde koşan 8.203 gönüllü koşucumuz, bu zamana kadar toplam 6.083.214 TL kaynak yaratarak projeye katkı sağlamıştır.
Başvurmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.