Türkiye’nin iklim alanında çalışan 15 uzman sivil toplum kuruluşu, "İklim Ağı" çatısı altında birleşti. İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında duyurulan İklim Ağı, bilimsel temelli ve gerçekçi hedeflerle ulusal iklim politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamayHı amaçlıyor.
İklim Ağı üyeleri, oluşumun kamuoyuna duyurulduğu toplantıda küresel sıcaklık artışını 1.5°C ile sınırlandırmak için sera gazı salımlarının hızla azaltılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, elektrik üretiminde kömürden çıkış, adil enerji geçişi ve doğal alanların korunması gibi adımların toplum refahını artıracağına dikkat çekildi.
Toplantıda, Türkiye’nin mevcut iklim politikaları da değerlendirilerek, Paris Anlaşması hedefleriyle uyumlu ara hedeflerin gerekliliği ifade edildi. TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Berna Balcıoğlu, İklim Kanunu taslağının eksikliklerini vurgularken, İklim Ağı’nın bu süreçte etkili bir taraf olacağına inandıklarını belirtti. Balcıoğlu,"İklim adaletinin sağlanabilmesi için iklim krizinden etkilenen tüm kesimlerin politika oluşturma süreçlerine aktif olarak dâhil edilmesi gerekiyor." dedi.
Aynı zamanda "Türkiye’de İklim Politikalarına Bakış: 2024’ün Değerlendirmesi ve 2025’ten Beklentiler" başlığıyla düzenlenen panelde, 2025 yılında açıklanması beklenen ikinci Ulusal İklim Hedefi’ne (NDC) yönelik sivil toplum talepleri paylaşıldı. Net sıfır hedefine ulaşmak için kömürden çıkışın şart olduğuna ve yenilenebilir enerji projelerinin doğaya saygılı şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret edildi. Ayrıca, adil geçiş stratejisinde işçi güvencesi ve hak temelli planların önemine dikkat çekildi.
İklim Ağı, ülkemizde iklim kriziyle mücadele eden ve bu alanda faaliyet gösteren Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ClientEarth, Doğa Derneği, Greenpeace Türkiye, Hukuk Doğa ve Toplum Vakfı (HUDOTO), İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), İklim için 350 Derneği (350 Türkiye), Mekanda Adalet Derneği (MAD), Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), Temiz Hava Hakkı Derneği (THHD), Türetim Ekonomisi Derneği, TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Yeşil Düşünce Derneği (YDD) kuruluşlarının katılımıyla kuruldu.