TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

TEMA Vakfı, 17 yıldır 365.000 aşkın Gönüllüsü ile başta topraklarımızı olmak üzere sahip olduğumuz doğal varlıkların korunması ve doğru kullanımı için mücadele etmektedir.

TEMA Vakfı, Türkiye'de çevre konusunun ne halkın ne de iş dünyasının pek de gündeminde olmadığı bir dönemde 11 Eylül 1992 tarihinde Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit önderliğinde ülkenin en önemli 30 işadamının desteğini alarak kuruldu. TEMA, henüz 17 yaşında olmasına rağmen kuruluşundan bu yana Türkiye'de sivil toplumun gelişmesi adına, ülkemiz toprakları adına, çevre koruma adına önemli ilklere imza attı, öncü oldu, lider oldu, yöntemler geliştirdi, denedi bazen yanıldı, eleştirildi, alkışlandı ama gideceği yolu kendi çizdi.

Bir avuç gönüllü ile çıkılan yolda 17 yılda Gönüllü sayısı 365 bini geçti. Ülke genelinde 148 kırsal kalkınma ve ağaçlandırma projesi halkımızın ve destekçilerimizin katkılarıyla hayata geçti. 6 milyon 993 bin 470 fidanın toprakla buluşmasını sağlayarak Türkiye'nin orman varlığının artmasına katkı sağladı. Mera ve Toprak Yasaları'nın bizzat hazırlanmasında görev aldı, yasalaşmasını sağladı. Ormanların, tarım alanlarının, su varlığımızın korunması adına açılan, müdahil olunan donlarca dava kazanılarak halkımızın nezdinde ormanlarımızın tarım alanlarımızın, topraklarımızın koruyucusu oldu.

TEMA Vakfı'nın 17'nci Kuruluş Yıldönümü nedeniyle açıklama yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü BAŞ, “ Türkiye her yıl 500 milyonu tarım topraklarından olmak üzere 1 milyar 400 milyon ton, hergün 400.000 kamyon ve her saniye 16 ton verimli tarım toprağını erozyonla kaybetmektedir. Bu gidişe dur demek için ülke genelinde sayıları 365.000'ne ulaşan Temsilci, Gönüllü Sorumlu, Mezun TEMA, Genç TEMA ve Yavru TEMA'lılardan oluşan Gönüllülerimiz hiç yılmadan yorulmadan vargüçleriyle çalışmaktadır. Ama bu ülkenin daha çok gönüllüye ihtiyacı vardır. Önümüzdeki dönem ana hedefimiz; 14 milyon öğrenciye ulaşmak çevreye duyarlı bir nesil yetiştirmek ve gönüllü sayımızı önce yarım milyona ve daha sonra bir milyona çıkarmaktır.” dedi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Prof. Dr. Lütfü BAŞ, 2009 yılında Türkiye İş Bankası ile 81 İlde 81 Orman, Koç Holding Şirketler Grubu ile “Ülkem İçin Ormanlar”, Falım Sakızları ile Çeşme'de Sakız Projesi, TEB ile TEB-TEMA Bonuscard çalışmalarını yapmaktayız. 2010 yılında da aynı gayretle devam edebilmemiz için iş dünyasının katkılarına ihtiyacımız var” dedi.

TEMA Vakfı'nın kuruluş sebebi olan “erozyon” ülke topraklarımızın tamamına yakınını tehdit etmektedir. Ancak bu ciddi tehdide rağmen Türkiye halen Arazi Kullanım Planlaması'nı ve hazırlıklarına yeni başlanan İklim Değişikliği Eylem Planı'nı oluşturmuş değildir. Tarım ve orman alanları, sulak alanlar, dere yatakları, çayır ve meralar, ovalar, kıyılar felakete davetiye çıkarırcasına amacı dışında kullanılarak yapılaşmaya açılmaktadır. Sonuç ne yazık ki, İstanbul ve çevresinde yaşanan son sel felaketinde olduğu gibi onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, verimli topraklarımızın akıp gittiği, ekonomimizin darbe aldığı afetlere dönüşmektedir. TEMA Vakfı, başta topraklarımızı olmak üzere sahip olduğumuz doğal varlıkların korunması ve doğru kullanımı için Gönüllülerinin desteği ile mücadeleye devam etmektedir, etmeye de devam edecektir.

Saygılarımızla;

Toprağına Sahip Çık !                                                                                   TEMA Vakfı

,