81 ilde örgütlü olan TEMA Vakfı’nın gönüllü sayısı 700 bini aştı. Barem Pazar Araştırma ve Danışmanlık firması tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre son yıllarda artan çevre duyarlılığı TEMA Vakfı’nın gönüllü sayısının artmasına da önemli bir ivme kazandırdı.
2017’de yaklaşık 50 bin yeni gönüllü kazanımı sağlayan TEMA Vakfı’nın toplam gönüllü sayısı 700 bini aştı. TEMA Vakfı böylece nüfus bakımından Türkiye’de 50 ili geride bıraktı. Ayrıca TEMA Vakfı gönüllü sayısı ile aralarında İzlanda, Karadağ, Malta gibi ülkelerin de yer aldığı 12 ülkenin nüfusunun da önüne geçmiş oldu.
700 bininci gönüllü Bursa’dan
81 il, 303 ilçe, 51 mahalle ve 142 üniversitedeki gönüllü örgütlenmeleri ile toplamda 577 noktada faaliyetlerini sürdüren TEMA Vakfı’nın 700 bininci gönüllüsü Bursa'dan doğaya gönül veren bir üniversite öğrencisi Buğra Aydoğdu oldu. 700 bin gönüllüye ulaşılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade eden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, TEMA Vakfı’nın yurt çapındaki gönüllüleriyle başta toprak olmak üzere, orman, su ve biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkları korumak için çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Doğal varlıkları koruma çalışmalarında gönüllülerin çok önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Deniz Ataç, gücünü gönüllülerinden alan bir halk hareketi olarak daha çok gönüllünün desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. ‘’TEMA Vakfı, her geçen gün büyüyen bir aile olma özelliği taşıyor” diyen Ataç, “700 bininci gönüllümüz Bursa’dan bir üniversite öğrencisi Buğra Aydoğdu oldu. Gençlerin gönüllü olarak doğa koruma çalışmalarında aktif sorumluluk alması bizlere umut veriyor. Kendisinin nezdinde bizlere bu yolu açan kurucularımıza, 26 yıldır emek veren tüm gönüllülerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Gençlere göre TEMA Vakfı aile gibi
Barem tarafından 1262 TEMA Vakfı gönüllüsü ile CAWI (Bilgisayar Destekli Web Görüşmesi) yöntemiyle gerçekleştirilen ‘Gönüllülük Araştırması’na göre gönüllüler, TEMA Vakfı’nı temsil eden ilk beş özelliği; ‘başarılı’, ‘saygın’, ‘aile gibi’, ‘toplumun her kesimini kucaklayan’ ve ‘deneyimli’ olarak ifade ediyor. Araştırmaya katılan gençlerin %67’si ilk gönüllülük deneyimini TEMA Vakfı’nda gerçekleştirdiklerini belirtirken, %80’i TEMA Vakfı’nı tanımlarken ‘aile gibi’ kavramını kullanıyor. Çevre sorunlarıyla ilgili yürütülen çalışmalarda gençlerden önemli ölçüde destek gören TEMA Vakfı’nın gençler tarafından aile gibi görülmesi motive edici bir unsur olarak öne çıkıyor.
Gönüllü olma nedenlerinin başında çevre sorunlarına duyarlılık geliyor
Araştırmaya göre, TEMA Vakfı’nda gönüllülük yapma nedenlerinin başında; ‘doğa sorunlarının çözümüne öncelik verilmesi gerektiğine inanma’ ve ‘çevresinde önemli bir çevre sorunu yaşanıyor olması’ geliyor. TEMA Vakfı gönüllüleri, gerçekleştirdikleri gönüllü faaliyetlerle doğaya karşı sorumluluklarını yerine getirdiğine inanıyor. Gönüllüler en çok katıldıkları gönüllü faaliyetleri; gönüllü kazanımı faaliyetleri, eğitim ve farkındalık çalışmaları, sosyal medyada destek verme, ağaçlandırma, tanıtım/stant ve savunuculuk faaliyetleri olarak sıralıyor.
Araştırmaya katılan gönüllüler TEMA Vakfı’nı; bilimsel ilkelerle hareket eden, gönüllülük esasına dayalı, güvenilir, herkesi kucaklayan, katılımcı, saygın, siyasi açıdan tarafsız ve şeffaf bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlıyor. Bu kapsamda TEMA Vakfı’nda gönüllülük yapmanın kazanımları ise; çocuklara ve gençlere rol model olmak, doğaya karşı sorumluluğunu yerine getirmiş olmak ve bunun verdiği huzur, doğa koruma konusunda aktif çalışmaların parçası olmak, doğa sorunlarının çözümünde dayanışma ruhunu hissetmek ve saygın bir kurumun üyesi olmak olarak sayılıyor.
Araştırmaya göre gönüllüler, TEMA Vakfı’ndaki gönüllülük deneyiminden mutlu, TEMA Vakfı gönüllüsü olmaktan gurur duyuyor ve %93’ü TEMA Vakfı’na yeni gönüllülerin katılması için gönüllü elçilik yapıyor.
Umut Yeşertiyoruz TEMA Vakfı