Önemli Bilgilendirme: Geçmiş döneme ait basın bültenidir ve güncel olmayan bilgiler içerebilir. Bültenin halen yayında olma nedeni Vakıf çalışmalarına dair arşiv niteliği taşımasıdır. Vakıf'tan bilgi ve onay almadan kullanılmaması rica olunur. (E-posta: iletisim@tema.org.tr, tema@tema.org.tr)

Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP, 2007 yılında Dünya genelinde “Gezegen İçin Ağaç Dik: 1 Milyar Ağaç Kampanyası” başlattı. UNEP' e akredite bir STK olan TEMA Vakfı bu çağrıya kulak vererek, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası'nda, 2007 yılında gezegen için 1,5 milyon ağaç dikmeyi vaat ettiğini açıkladı.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi,” TEMA Vakfı 15 yıldan bu yana, başta Halkımız ve 300.000'ni aşkın Gönüllümüz olmak üzere İş Dünyası, Silahlı Kuvvetler, Milli Eğitim Bakanlığı, özel ve kamu kurum kuruluşlarının desteği ile 4.795 ha alanda 4.713.575 adet fidan dikti. Şimdi de BM Çevre Programı UNEP'in başlattığı “Gezegen İçin Ağaç Dik:1 Milyar Ağaç Kampanyası”na ve küresel ısınmayla mücadeleye ülkemizin yapacağı katkı olarak 1,5 milyon ağaç dikmeyi vaat ediyoruz. Bu nedenle Orman Haftası'nda duyarlı herkesi gezegenimiz için ağaç dikmeye çağırıyoruz” dedi.

Gezegen İçin Ağaç Dik: 1 Milyar Ağaç Dik Kampanyası fikri, 2004 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Wangari Maathai tarafından oluşturuldu. 1977'den bu yana 30 yılda 12 Afrika ülkesinde 30 milyon ağaç dikilmesini sağlayan Prof. Dr. Wangari Maathai, Kenya Yeşil Kuşak Hareketi'nin kurucusu. Kampanya, kişileri, sivil toplumu, yerel toplulukları, kurum ve kuruluşları, ticaret-sanayi sektörünü ve hükümetleri ağaç dikmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Katılmak isteyen herkese açık olan kampanyanın hedefi 2007 yılı içerisinde en az 1 milyar ağaç dikmek. Bugüne kadar 617 milyonu aşkın fidan dikileceği vaad edildi. Halihazırda dikilen fidan sayısı 2.834.342. Kampanya, ağaçların dikildiği bölgeye uygun ve endemik türler olmasını ve özellikle bozulmuş doğal ormanlara, ıssız bölgelere, çiftliklere-kırsal alanlara ve sürdürülebilir olarak yönetilmiş ağaçlandırmalar ile kentlere dikilmesini teşvik ediyor.