Önemli Bilgilendirme: Geçmiş döneme ait basın bültenidir ve güncel olmayan bilgiler içerebilir. Bültenin halen yayında olma nedeni Vakıf çalışmalarına dair arşiv niteliği taşımasıdır. Vakıf'tan bilgi ve onay almadan kullanılmaması rica olunur. (E-posta: iletisim@tema.org.tr; tema@tema.org.tr)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi GÜLER, 17 Mayıs 2006 tarihinde İstanbul'da TEMA Vakfı yöneticileri, çalışanları, temsilci ve gönüllülerine, Türkiye'nin enerji politikaları hakkında bilgi verdi. Fenerbahçe 1907 Derneği'nde gerçekleşen toplantıya TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Başkanı A. Nihat GÖKYİĞİT, Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelik KURTOĞLU, İcra Kurulu Üyesi Ümit Y. GÜRSES, Genel Müdür Dr. Uygar ÖZESMİ, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tanay Sıdkı UYAR, TEMA Temsilci ve Gönüllüleri ile çalışanları katıldı.
Bakan Güler, toplantıda ülkemizi enerji koridoru olmaktan enerji terminali statüsüne getirmek için uğraş verdiklerini, bu sayede ithalatçı konumdan ihracatçı konuma gelineceğini belirtti. Elektrik talebinin 2005 yılında % 7, 2006 yılında % 6,5 arttığını ifade eden Güler, bu talebin mevcut kaynaklarla 2007 yılında karşılanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Yenilenebilir ve diğer enerji kaynakları konusunda bilgi veren Güler, ülkemizin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için başta yenilenebilir enerji olmak üzere tüm enerji üretim yöntemlerinden faydalanmasının sağlanacağını söyledi. Güler ayrıca, Avrupa ülkelerinin Nükleer Enerjide Yeni Rönesans Dönemi başlatmak için girişim başlattıklarını ve ilk adımın da İngiltere Başbakanı Tony Blair tarafından atıldığını belirtti. Türkiye'de ise rüzgar enerjisine sağlanan 7 yıllık teşvik süresini 10 yıla çıkartılacağını söyledi.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelik KURTOĞLU yaptığı konuşmada, ülkemizin önemli sorunları arasında yer alan enerji alanında tasarlanan stratejileri, TEMA Vakfı ile paylaştığı için Bakan Hilmi Güler'e teşekkür etti. TEMA Vakfı'nın kuruluşunda belirlediği ve vakıf senedinde yer alan Türkiye'de erozyonla mücadele ve ağaçlandırma esas hedefine yönelik olarak çalışmalarını 15 yıldır azimle sürdürmekte olduğunu ifade eden KURTOĞLU, “Gücümüzü sayısı 274,000'e ulaşan ve ülkemizin dört biri köşesinde aynı amacı paylaşarak çalışan gönüllülerimizden almaktayız. Böylece TEMA ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri haline gelmiştir. Bu aynı zamanda bizleri bu özverili gönüllülerimize karşı fevkalade önemli sorumluluk altına da sokmaktadır.” dedi.
Enerji konusunun TEMA'nın ana uğraş alanları arasında yer almadığını vurgulayan, ancak gerek ülkemizin kalkınması, gerek bunun TEMA hedefleri itibariyle kırsal kalkınma çerçevesinde taşıdığı önem nedeniyle, enerji konusundan uzak durma hakkımızın bulunmadığının bilincinde olduğunu ifade eden TEMA Başkanı KURTOĞLU, “Bu sorumluluk kendisini özellikle enerji kaynaklarının doğal kaynakların dengesini bozmadan değerlendirilmesinde ve elbette enerji üretim yönteminin doğaya ve çevreye olumsuz etki yapmasının önlenmesi şeklinde göstermektedir.” dedi.
TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar ÖZESMİ ise Bakanın konuşmasında verdiği yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden faydalanmak için ev ve işyerlerinin çatılarına güneş enerjisi panelleri yerleştirme önerisini, TEMA Vakfı olarak destekleyebileceklerini ifade etti. Türkiye'de güneş pilleri üretimi ile beraber başta kırsal kesim olmak üzere ev ve işyerlerinde güneş enerjisinin kullanılmasının üretim ve hizmet sektörü yaratacağını ve ekonomiyi canlandıracağına dikkat çeken ÖZESMİ, ayrıca devletin halihazırda güneş pili kullanan vatandaşlar için çift taraflı sayaç uygulamasına geçmesini önerdi.